Ljudski je faktor onaj koji čini razliku između sretnog i tragičnog ishoda kada su neželjene situacije na moru u pitanju.  Gotovo 60% svih nezgoda i nesreća na moru uzrokovano je upravo ljudskom greškom. Jednako toliko onih najpogubnijih ishoda može se spriječiti pravom edukacijom. Znati adekvatno reagirati u opasnim situacijama stoga je stvar temeljne sigurnosti na moru kojom mora ovladati svaki profesionalni pomorac prije prvog ukrcaja na brod, jahtu ili platformu.

 

Temeljna se sigurnost na brodu sastoji od četiri dijela:

– osobnog preživljavanja

– osnova protupožarne zaštite

– elementarne prve pomoći

– osobne sigurnosti i društvene odgovornosti

 

Pomozi sebi da možeš pomoći drugima

 

Pomorske nezgode obuhvaćaju zaista širok spektar. Može se raditi o potonućima, nasukavanju, sudaru, požaru, prodoru vode, a u većini slučajeva osim ljudskog faktora glavni su krivci nepravilno održavanja te hidrometeorološki uvjeti poput magle ili leda. Koji god bio razlog, osobno je preživljavanje prva i osnovna stepenica koju morate svladati kako biste bili u poziciji pomoći drugima u nevolji.

Prilikom izvanrednih i opasnih situacija na brodu najvažnije je sačuvati  “mirnu glavu” i ponašati se razumno i organizirano. Poznato je kako strah uglavnom dolazi iz neznanja, a neznanje također može potaknuti paniku stoga je jasno što vam činiti – usvojiti teoretska i praktična znanja koja će vam u neželjenim situacijama i trenutcima psihofizičkog napora itekako pomoći. Znanje iz temeljne sigurnosti na miru nije samo preduvjet koji mora ispuniti svaki profesionalni pomorac već je i jamstvo visokog morala u kritičnim situacijama, a upravo je moral pomoraca ono što na moru “spašava glavu”.

 

Pribranost i znanje ono što dakle sprječava kobne posljedice, a živote pomoraca svakako čuva i oprema za spašavanje života.  Ona može biti osobna i kolektivna.

Osobna sredstva za spašavanje

 

Prsluk za spašavanje – ovo je osnovno sredstvo za spašavanje prilikom napuštanja broda. Njegova je osnovna funkcija sprječavanje utapanja prilikom umora ili gubitka svijesti. Vaša usta drže na “sigurnih” 12 cm od razine mora u mirnim uvjetima, narančaste su boje, opremljeni zviždaljkom, svjetlom i reflektirajućim oznakama te se navlače za manje od minute. Napuhuje se ustima ili iz posude pod tlakom.

Kolut za spašavanjetakođer služi za sprječavanje utapanja u moru. Obično se nalaze na brodskim bokovima, a neki od njih opremljeni su i konopcem za spašavanje, svjetlom te dimnim signalima. Pravilo je kako masa samog koluta ne smije biti manja od 2,5 kg.

Hidrotermozaštitna odijela  – osnovna im je funkcija pomorca zaštititi od niskih temperatura. Ovakva se odijela oblače ispod prsluka za spašavanje ili imaju vlastiti uzgon, a opremljena su zviždaljkom i svjetlom. Usta drže 12 cm iznad mora, narančaste su boje, u njima se pomorac može normalno kretati te plivati, a navlače se u 2 minute.

 

 

Kolektivna sredstva za spašavanje

 

Brodica za spašavanje – vjerojatno najpoznatije sredstvo za kolektivno spašavanje. Ne smije biti kapaciteta većeg od 150 osoba i mora podnositi težinu do 20 500 kg.  Postoji nekoliko vrsta brodica za spašavanje pa tako imamo:

– poluzatvorene koje se koriste samo na putničkim brodovima ( sigurno ste gledali pregršt filmova u kojima se koriste, sjetite se primjerice Titanica)

– poluzatvorene koje se same vraćaju u uspravan položaj

– potpuno zatvorene brodice za spašavanje koje u potpunosti štite od vanjskog utjecaja pa ne samo da spašavaju živote već čuvaju i postojanu frizuru, a malo šale je također odlično za moral o kojem smo na početku pričali

 

Splavi za spašavanjeone omogućuju nešto dulji boravak na moru, barem do 30 dana. Primaju najmanje 6 osoba, možete ih bez problema baciti s visine od 18 metara. Mogu biti čvrste ili pneumatske, no kakve god da bile opremljene su da u njima izdržite do stizanja pomoći.

 

Brodice za prikupljanjeduga je od 3,8- 8,5 metara, prima do 6 osoba (5 u sjedećem i 1 u ležećem položaju) i zapravo služi za spašavanje u uvjetima u kojima obična brodica za spašavanje ne djeluje. Na moru ova brodica može izdržati neprekidan boravak od najmanje 30 dana.

 

Zaključak

 

Temeljna sigurnost na brodu uvjet je koji mora zadovoljiti svatko tko se namjerava profesionalno otisnuti na more u bilo kojem svojstvu. Ako vam je želja za život zarađivati na valovima diljem Jadrana, Mediterana i nekom od svjetskih oceana, ovu izobrazbu koja traje svega 6 dana morate proći. Uz  informacije koje ste danas dobili naš Vas stručni tim očekuje i s ostalim znanjem potrebnim za uspješno polaganje ispita iz Temeljne sigurnosti na brodu.

Uz teoriju ćete i u praksi uvježbati evakuaciju brodicama za spašavanje, korištenje osnovnih sredstava za spašavanje te savladavanje požara.

Trenutno upisujemo nove polaznike stoga na vrijeme rezervirajte svoje mjesto na tečaju, a slobodne termine pronađite ovdje.

 

Termini pomorskih tečajeva