Vjetrovi na Jadranu za svakog su pomorca, profesionalnog ili amaterskog, od itekakvog značaja. More u jednom trenutku može biti potpuna idila, a već u sljedećem najgora noćna mora. I to zahvaljujući vremenskim prilikama i vjetrovima koji su danas i glavni junaci naše priče. A kako junak usred oluje ne biste morali biti vi, radije naučite kako se “ponaša” svaki pojedini vjetar s hrvatske strane Jadrana i pametno isplanirajte svoju plovidbu.

 

Zemlja brojnih vjetrova – vjetrovi na Jadranu izbliza

Hrvatska je obala osim po svojoj ljepoti koja oduzima dah i bogatstvu otoka u nautičkom svijetu poznata i po raznovrsnosti lokalnih vjetrova. Za buru i jugo vjerojatno svi znate, no jeste li ikada čuli za levanat, tramontanu ili pulenat? Vrijeme je da saznate što sve puše na Jadranskom moru.

Bura

Ah, ta slavna bura! Koliko ste se samo naslušali o njezinim orkanskim udarima od raznih reportera koji se jedva drže za ogradu Masleničkog mosta. Bura je bez sumnje najpoznatiji hrvatski vjetar. Stiže sa sjeveroistoka. Hladan je ovo, suh i iznenadan vjetar nerijetko razorne snage. Upravo su njezina naglost, brzina kojom ojačava do orkanskog stupnja i žestina udara (refula) ono što buru čini našim najopasnijim vjetrom kada je plovidba u pitanju. Stvara nepravilne valove te podiže morsku prašinu i otežava vidljivost i disanje pa manje brodice susret s njom trebaju izbjegavati pod svaku cijenu. Najjača je u Velebitskom kanalu, kod Senja, u Riječkom, Tršćanskom i Kaštelanskom zaljevu. Razlikujemo anticiklonalnu (jasnu, vedru) buru i mračnu ciklonalnu buru koju prati kiša. Bura je češća i dugotrajnija u hladnijem dijelu godine, a njezini najsnažniji zabilježeni udari prelazili su 200 km/h. S njom se dakle zaista nije za igrati.

 

Jugo

Drugi slavni vjetar za kojeg svi znaju zove se jugo i s njime također treba biti vrlo oprezan. Puše s jugoistoka, također dostiže olujne razmjere i stvara više valove od bure ( do 7 m), no jedna ga karakteristika čini manje opasnim po pomorce. Jugo je naime predvidljiviji vjetar. Jugo jača polako i može se predvidjeti dovoljno rano. Neki od znakova koji ga najavljuju su zatišje, nešto mutniji horizont, slabi promjenjivi vjetrovi i pad tlaka zraka. Upravo je taj pad tlaka zraka zaslužan za tisuće i tisuće glavobolja diljem Dalmacije i šire, popraćenih nervozom i lošim raspoloženjem. Kada puše jako jugo stoga je svoj brod i određene ljude najbolje pustiti na miru. Jugo obično prate kiša i nešto više temperature. Češće je i mnogo jače na južnom Jadranu, a neka od područja gdje postiže najjače udare su Kvarner, područje južno od Dubrovnika, Lastovski i Mljetski kanal te između otoka sjeverne Dalmacije.

 

nevera

 

Maestral

Ovo je poznati sjeverozapadni vjetar koji u toplijem dijelu godine prati lijepo vrijeme. No, ne zavaravajte se njegovim ležernim imenom jer maestral na vanjskim otocima i u kanalima može zapuhati i olujnim brzinama. Maestral ubrzava tijekom poslijepodneva, a snagu gubi pred večer. Od svih ga najviše vole jedriličari i svi koji ne podnose ljetne sparine. Pripazite ipak tijekom zimskih mjeseci kada maestral može postati nešto manje simpatičan vjetar.

 

Tramontana

Ovaj vjetar puše sa sjevera i donekle je sličan buri iako, naravno, nije toliko žestok. Tramontana nerijetko prethodi buri te je kratkotrajan vjetar. Hladan je ovo i suh vjetar na koji ipak treba prilično pripaziti ako se nalazite dalje od obale jer tamo nije isključeno stvaranje vrlo velikih valova. Premda je jedriličari obično prilično vole, dobro je biti na oprezu jer ova “mlađa sestra” slavne bure ipak može biti vrlo opasna.

 

brod zalazak

 

Levanat

Levanat je hladan i vlažan vjetar s istoka. Uglavnom puše na sjevernom Jadranu i djeluje kao vlažnija bura. Levanat puše kratkotrajno i u pravilu ne dostiže velike brzine. No, levanat je uglavnom preteča ciklone koja nikada nije idealna za nautičare stoga i na njega nije na odmet pripaziti.

 

Lebić

Ovo je topao i suh vjetar koji nam stiže iz Afrike. Radi se o jugozapadnom vjetru s kojim također treba biti prilično oprezan jer razvija olujne razmjere. Posebno je snažan tijekom jeseni i zime dok ljeti traje kraće i izaziva neverine. Češći je na južnom i srednjem Jadranu. Dobra vijest za nautičare je da se lebić može predvidjeti. Odaje ga naime niska magla na jugozapadnom horizontu te vrlo visoka plima.

 

Pulenat

Pulenat nam dolazi sa zapada i prilično je rijetka pojava. No, kada puše onda puše iznenada, hladan je i potencijalno opasan za nautičare. Uz obale vanjskih otoka može biti uzrok prilično valovitog mora stoga nautičari budite vrlo pažljivi. Najveće valove obično stvara na jugozapadnoj i zapadnoj strani vanjskih otoka. Uglavnom donosi kratku obilnu kišu, češći je u hladnom dijelu godine, a nakon njega vjetar obično okreće na jugo.

 

Zaključak

Vjetrovi na Jadranu mogu biti vaš najbolji prijatelj ili najgori neprijatelj. Razlika je u o tome koliko ih poznajete. Naši su pomorski stručnjaci svaki tjedan u samom srcu Zagreba spremni sve buduće nautičare opremiti teoretskim i praktičnim znanjem koje jamči sigurnu plovidbu. Potražite nas ovdje!

 

Termini pomorskih tečajeva